Elérhető
Amennyiben hétfő 7:00 óráig rendelsz,
a várható kiszállítás október 09, szerda.
Őseink lisztje a modern háziasszonyoknak. 12.000 évvel ezelőtt az ember felfedezte ezt az energiában gazdag gabonát, kövek közé téve megőrölte azt, és kását majd kenyeret készített belőle.
Évezredeken keresztül ez az ősi búzaféle biztosította az emberiség alapvető élelmiszerellátását, mégis az iparszerű mezőgazdaság elterjedésével eltűnt élelmiszereink közül. Sokat dolgoztunk rajta, hogy ez a méltatlanul elfeledett kincs, újra elérhető legyen, és modern társadalmunk is hozzájárulhasson őseink egyedülállóan ízgazdag, életerővel teli gabonájához.
A magbelső sárgás színű finomlisztje a rengeteg béta-karotinnak köszönhető. Lizin-, mikroelem- s esszenciális aminosava-tartalma szintén magas, szénhidrát tartalma alacsony.
Antioxidánsok és lutein (pro A-vitamin) bősége funkcionális élelmiszerek előállítására alkalmassá teszi. Bátran ajánljuk főzéshez, sütéshez, omlós sütemények, vajas tészták, palacsinták készítéséhez. Kenyerek, kelt tészták készítéséhez 1/3 arányban használható tönkölyliszthez keverve. Az ősbúza sárga lisztjéből készült ételek nem csak egészségesek, könnyen emészthetőek, de ízletesek is.
Gluténérzékenység? Paleolit táplálkozás? Az alakorban lévő glutén nem tartalmaz alfa-gliadint, szemben a mai modern búzákkal. Ezért a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, nem okoz allergiás reakciókat. Használatával megelőzhető a gluténérzékenység kialakulása. Mivel minden ember egyedi, ezért lisztérzékenység esetén először tesztelje le önmagán az alakort egy kis mennyiségű liszttel. Javasoljuk, hogy a teszt során működjön együtt orvosával.